Leeftijdscheck

Wij vragen altijd naar uw leeftijd, in de winkels en ook online. Bent u 18 jaar of ouder?

Mans
Burg. Ronckersplein 5
6269 AL MARGRATEN

Openingstijden

Ma: Gesloten
Di: 09.00 - 12.30 uur | 13.15 - 18.00 uur
Wo: 09.00 - 12.30 uur | 13.15 - 18.00 uur
Do: 09.00 - 12.30 uur | 13.15 - 18.00 uur
Vr: 09.00 - 12.30 uur | 13.15 - 18.00 uur
Za: 08.30 - 16.00 uur
Zo: gesloten

Slijterij Mans úw topSlijter 100% vakmanschap

Fine Taste Good Living

Ierland, vol (bier)tradities

Ierland, vol (bier)tradities

Het brouwen van bier doen ze in Ierland al meer dan 5000 jaar op traditionele wijze. Aan het begin van de 19e eeuw waren er meer dan 200 bierbrouwerijen in Ierland, waarvan er alleen al 50 in Dublin stonden. Tegenwoordig zijn er nog ongeveer 30 brouwerijen over.
Stout bier zorgt voor 50% van de totale bieromzet, waarvan brouwerij Guinness het grootste gedeelte voor zijn rekening neemt. Stout is een traditionele Ierse drank, maar is van oorsprong eigenlijk een Engels bier, genaamd Porter. In de 18e eeuw werd dit donkere bier door de Ierse brouwerijen gekopieerd, tot Guinness met een vollere, drogere versie kwam: de Extra Stout Porter. Uiteindelijk heeft dit de naam ‘Stout’ gekregen. Hierdoor groeide Guinness in het begin van de twintigste eeuw tot de grootste brouwerij ter wereld. Naast Stout worden er in Ierland ook veel Craft Beers en Ales gebrouwen. Niet alleen door de grote bierbrouwerijen, maar vanaf ongeveer 1990 ook door microbrouwerijen en plaatselijke brouwpubs.

De pub

Een andere typisch Ierse traditie is de Ierse pub. Alleen in Ierland zijn er al ongeveer 7000 pubs. De Ierse pub is wereldwijd populair. Van Moskou tot Beijing en van Parijs tot Boston, overal kunt u een traditionele Ierse pub tegenkomen en origineel Iers bier drinken. Ieren zijn familiemensen, maar ontvangen thuis zelden bezoek. Familie en vrienden ontmoet men in de pub. De pub is eigenlijk een soort tweede huiskamer, waar soms ook hele gezinnen te vinden zijn. Men komt er niet alleen maar om te drinken, maar ook om te eten en te praten. Pubs zijn echt een onderdeel van de Ierse cultuur, waardoor meer dan 80 procent van al het Ierse bier gewoon uit de tap komt. Een typische Ierse pub herkent u direct aan het ritme van de traditionele muziek, overheersende groene en bruine kleuren, een pub-menu met Iers bier, whiskey en gerechten als steak en Guinness Pie, Irish Stew, Fish and Chips en Shepherd's Pie. In een Ierse pub hangt sfeer, warmte en gastvrijheid, ‘Craig’.

Guinness, het zwarte goud van Ierland

Guinness, ook wel ‘het zwarte goud van Ierland’ genoemd, werd gebrouwen in de St. James' Gate Brewery. Deze bierbrouwerij staat in Dublin, Ierland. De brouwerij werd gesticht in 1759 door Arthur Guinness. Guinness is ook de oorspronkelijke uitgever van het Guinness Book of Records en was eigenlijk bedoeld als gespreksstof in de pub, met uiteraard een goed glas Guinness. Tegenwoordig is de brouwerij een bezoekerscentrum met biermuseum en is het een belangrijke trekpleister voor toeristen. Boven in het gebouw, met uitzicht op de stad, kunt u een glas Guinness proeven, met een klavertje in het schuim getekend.


Het bekendste product van de brouwerij is Guinness Stout. Volgens eeuwenoude traditie wordt dit bier gemaakt van vier natuurlijke ingrediënten: water, gerst, hop en gist. Guinness wordt niet, zoals vaak gedacht, met water uit de rivier Liffey gemaakt, die door Dublin stroomt, maar met het zuivere water uit de Wicklows. De kleur van Guinness wordt vaak aangezien voor zwart, maar houd het glas maar eens in het licht, dan zult u zien dat het bier eigenlijk robijnrood van kleur is.
Sinds 1862 is een harp het embleem van Guinness. De harp is gebaseerd op een beroemde 14e-eeuwse Ierse harp, bekend als de ‘O'Neill’ of ‘Brian Boru’-harp. Door de jaren heen zijn er een aantal wijzigingen in het ontwerp doorgevoerd. De huidige harp werd geïntroduceerd in 2005 toen een nieuwe kleurstelling van het merk werd gelanceerd. De harp is ook het officiële symbool van Ierland. Er is echter een verschil tussen de 2 harpen: de harp van Guinness heeft de rechte rand naar links en de harp van Ierland is in spiegelbeeld.

Schuim met een klavertje

Het tappen van een perfecte Guinness vereist enige oefening. Echte meestertappers kunnen tijdens het tappen een klavertje of een harp (beide symbolen zijn kenmerkend voor Ierland) tekenen in de stevige schuimkraag. Uiteindelijk laat men het schuim bezinken en tapt men bij, tot het glas gevuld is met bier.
Zes stappen om een perfecte Guinness te tappen:
• Neem een koel, schoon en droog Guinness glas
• Houd het glas in een hoek van 45 graden onder de tap
• Trek de hendel van de tap naar voren tot hij horizontaal staat, vul het glas tot 20 mm onder de rand. Zet de mond van de kraan nooit in de Guinness
• Laat het bier ongeveer 2 minuten rusten
• Vul het glas bij door de kraanhendel naar achteren te duwen en het schuim op het glas staat. Laat het bier nooit overstromen en gebruik nooit een spatel om het bier te toppen
• Geef het glas met een vaste hand aan de drinker zonder te morsen.

In dit volgende filmpje kunt u precies zien hoe dit moet.

Recept Guinness Pie

Guinness Pie is een typisch Iers ovengerecht met Guinness bier.

Ingrediënten:
• 4 rode uien
• 2 winterpenen
• 4 teentjes knoflook
• 3 stengels bleekselderij
• 250 g champignons
• 40 g ongezouten roomboter
• 6 el traditionele olijfolie
• 1¼ kg rib-runderlappen
• 8 g verse rozemarijn
• peper en zout
• 3 el tarwebloem
• 300 ml Guinness bier
• 2 pakjes bladerdeeg
• geraspte oude kaas
• een ei

Bereiden:

Snij de uien in kleine stukjes. Verhit de olie in een braadpan en fruit de ui op een laag vuur.
Snij de winterpenen in blokjes en de knoflook fijn. Snij de bleekselderij en halveer de champignons. Voeg vervolgens de winterpeen, knoflook, bleekselderij, champignons en boter toe aan de ui en bak dit 2 min. op een hoog vuur.
Snij het vlees in kleine blokjes en voeg het vlees, de rozemarijn, peper, eventueel zout en de bloem toe en bak 5 min. mee. Blus het geheel af met het Guinness bier. Laat het ca. 2-3 uur pruttelen en roer zo nu en dan door de pan. Het moet een dikke massa worden.
Verwarm de oven voor op 190 °C en vet een ovenschaal in met boter. Leg plakjes bladerdeeg over de bodem en zijkanten van de schaal en strooi hier een laag geraspte kaas overheen. Schep het vlees met de groenten in de schaal en dek het geheel weer af met plakjes bladerdeeg. Snijd eventueel overhangend deeg weg. Bestrijk de bovenkant van het deeg met het ei en strooi als laatste nog wat kaas erover. Prik met een vork gaatjes in het deeg, zodat het vocht kan ontsnappen. Bak in het midden van de oven in ca. 30 min. goudbruin.

Uiteraard ontbreekt een heerlijk glas Guinness niet. Sláinte!